Ekipa duhovnih vaj Rahelin vinograd

Theresa Karminski Burke

Psihologinja Theresa Karminski Burke je pričela s prvo terapevtsko skupino za ženske po splavu v ZDA leta 1986, po ustanovitvi Centra za ozdravljenje po splavu. Leta 1994 je objavila delo z naslovom »Rahelin vinograd: psihološko in duhovno potovanje k ozdravitvi po splavu.« To je edinstven model skupinske terapije za svetovalce, ki ponuja zelo konkretno čustveno izkušnjo za ženske, ki žalujejo, ker so svoje otroke izgubile s splavom. Leta 1995 je Burkova preoblikovala in razširila program v obliko duhovnega vikenda. Kmalu so osebe, ki so iskale ozdravljenje, začele prihajati tudi iz drugih držav.

Duhovni vikendi so se pričeli širiti po ZDA zaradi svoje dramatične učinkovitosti. Leta 1999 jih je bilo 18, leto kasneje pa 35.

Leta 2015 je imel Rahelin vinograd 700 duhovnih vikendov letno. Potekali so v 47 ameriških zveznih državah in v 25 drugih deželah, v mnogih so v nastajanju.

Knjiga »Prepovedana žalost« je notranji pregled Burkine izkušnje svetovanja stotinam žensk, ki trpijo zaradi čustvenih težav, povezanih s splavom.

Razpravlja o pritisku in prisili, s katerima se sooča mnogo žensk pred splavom, hudi izkušnji splava sami po sebi ter o ovirah na poti razrešitve in ozdravitve po tej izkušnji.

Prav tako opiše cel spekter in globino poabortivnih prilagoditvenih težav in ilustrira, kako lahko ustvarimo bolj razumevajoča in zdravilna okolja, kjer se od žensk ne bo več zahtevalo, da skrivajo svojo bolečino.

……………………………………………………………………………………………………………..

Kdo so člani slovenske ekipe duhovnih vaj Rahelin vinograd in kako jih Jezus vodi na njihovi poti lahko preberete spodaj:

p. Tomaž Mikuš, DJ (duhovni vodja programa)

Z duhovnimi vajami Rahelin vinograd sem se prvič seznanil preko literature Prepovedano žalovanje: Neizgovorjena bolečina splava (Forbiden Grief: The unspoken pain of abortionTheresa Karminski BurkeDavid Reardon). Ob prebiranju se je v meni porodila želja, da bi sodeloval v tem poslanstvu in te duhovne vaje pripeljal tudi v Slovenijo.

Med študijem pastoralne oskrbe na Irskem sem se pomladi leta 2014 osebno udeležil duhovnih vaj, nato pa sem začel sodelovati kot duhovnik v ekipi, ki vodi duhovne vaje na Irskem. V Londonu sem opravil tudi seminar za voditelje duhovnih vaj, ki ga je vodila avtorica Theresa Karminski Burke. Po vrnitvi v Slovenijo sem za predavateljico na Nikodemovih večerih 2015 povabil voditeljico duhovnih vaj na Irskem, Bernadette Goulding.

V sodelovanju z Valentino Pikelj in z Bernadettino pomočjo, smo pomladi 2016 izvedli prve duhovne vaje za udeležence iz Slovenije in Hrvaške. Iz teh duhovnih vaj je nastala prva slovenska ekipa, k sodelovanju pa sem zaradi iskušenj in izjemne občutljivosti za osebe, ki so imele splav, povabil Katarino Nzobandora iz Zavoda Živim.”


Katarina Nzobandora (voditeljica duhovnih vaj)

“Ko me je p. Tomaž Mikuš povabil k sodelovanju, sem dolgo oklevala in nisem bila prepričana, če bi se ekipi pridružila. Zaradi obilice dela v Zavodu ŽIV!M se mi je namreč to zdelo neizvedljivo. A po spoznanju, da je to pot, na katero me Jezus kliče, sem se udeležila duhovnih vaj Rahelin vinograd na Irskem.

V meni je po teh duhovnih vajah vedno bolj rastlo prepričanje, da je to to in da je povabilo k sodelovanju velika milost, ki mi jo Jezus podarja.

Hvaležna sem, da sem del ekipe, saj sem vsakič znova priča mogočnim čudežem, ki jih Bog dela v meni in v vseh, ki se duhovnih vaj udeležijo.”


Člana ekipe (zakonski par)

Ko doživimo veliko izgubo, lahko to zares delimo samo z nekom, ki je kaj takega dal skozi. To še posebej velja za izgubo nerojenega otroka, ki vodi v dolgotrajno žalovanje in zaznamovanost. Zame je bil duhovni vikend RV prostor osvoboditve, odpuščanja, zdravljenja in utrditve vezi z mojim nerojenim otrokom. Ostaja velika hvaležnost, da mi je v pravem trenutku prišla na pot vest o RV. Sčasoma je v meni dozorela odločitev za sodelovanje v skupini, ki pomaga pri izvedbi intenzivnega duhovnega vikenda. Ker me je program scela prepričal, daleč presegel moja pričakovanja, si želim, da bi bili še številni deležni njegove zdravilne moči.”

“Sodelujem zaradi stika in srečanja z najintimnejšo posameznikovo ranjenostjo. Zaradi spoštovanja in hvaležnosti, ki ju doživljam ob tem. Gre za priviligiran trenutek, ki ga vsakokrat želim doživeti tako, da bi postal boljši človek. Obenem je zame to, da sem opora nekomu v trenutku njegove največje ranljivosti, doživetje, ki me neizmerno krepi kot človeka in mi daje možnost, da se srečam z življenjem in osebo v njegovi plemenitosti, tragičnosti in najobčutljivejši krhkosti. Daje mi možnost, da služim! Zgodba, proces ali program RV  mi omogoča, da ne bežim pred seboj in da sebe izkušam na način odpuščanja, ki me spreminja.”


Član ekipe

“Sodelovanje v ekipi, ki pripravlja duhovne vaje Rahelin vinograd, je zame največji dokaz, kako Bog obrača naše namene in jih usmerja po poti, ki jo ima za nas začrtano. Preden sem se duhovnih vaj udeležil kot udeleženec, sem imel veliko skušnjav, pomislekov in dvomov o tem, ali je to zame primerno in kaj lahko v tem duhovnem vikendu sploh prejmem. Pred udeležbo na duhovnih vajah je bila v meni precej močna zavest, da mi ta vikend ne more ponuditi ničesar, česar ne bi mogel doseči sam, s svojimi dejanji. In seveda se ne ne bi mogel bolj zmotiti. Vsa milost, ki sem jo takrat prejel, je bila tako močna, da sem takoj vedel, da želim po tej poti stopati naprej. Kako, zakaj, kdo je naredil tak premik v meni ve le On, ki je imel prste vmes in moja največja želja je, da bi udeleženci duhovnih vaj, ki jih sedaj pripravljamo, začutili in prejeli vsaj del tega, česar sem bil sam deležen. In če mi to, skupaj z ekipo uspe, vem, da sem naredil največ …”


Delovanje Rahelinega vinograda lahko podprete tudi vi! Povabimo vas, da donacijo nakažete na:

Zavod za pravico do življenja Živim
Potočnikova 8
1000 Ljubljana

IBAN: SI56 1914 6501 3341 629
BIC: SZKBSI2X

Namen: donacija

Rahelin vinograd ima samostojen račun v okviru Zavoda ŽIV!M. Vse, kar boste nakazali na ta račun, bomo prejeli v Rahelinem vinogradu.

Iz srca hvala za vaš dar!!! 

Ekipa Rahelinega vinograda